Tayvan, Çin’e ait 33 askeri uçak ve 6 savaş gemisi tespit etti
Tayvan Savunma Bakanlığı, öğle saatlerine kadar ada çevresinde Çin’e ait 33 askeri uçak ve 6 savaş gemisinin tespit edildiğini bildirdi.
Bakanlıktan yapılan açıklamada, 33 uçaktan 10’unun, tarafların etki alanlarını sınırlandırdığı varsayılan Tayvan Boğazı’ndaki hava ve deniz hatlarını geçerek Tayvan’ın “etki alanı” ilan ettiği bölgede uçtuğu belirtildi. “Hava Savunma Tanımlama Bölgesi” (ADIZ).
Açıklamada, 6 adet “J-10”, 2 adet “J-16” savaş uçağının “orta hat”, “Y-8 EW” tipi erken uyarı uçağı ile “Y-9” tipi askeri nakliye uçağının havalandığı kaydedildi. ADIZ’in güneybatısında uçuyor.
Ada çevresindeki uçuşların ve gemi devriyelerinin eski Japonya Başbakanı Aso Taro’nun Tayvan ziyaretinin ardından gelmesi dikkat çekti.
Şu anda Japonya’da iktidardaki Liberal Demokrat Parti’nin (LDP) genel genel başkan yardımcısı olan 82 yaşındaki Aso, Japon Parlamentosu Diyet üyelerinden oluşan bir heyet ile 7 Ağustos’ta Tayvan’ı ziyaret etti.
Aso, üç günlük ziyareti sırasında Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen, genel başkan yardımcısı Lai Ching-te ve diğer yetkililerle bir araya geldi ve ayrıca Prospect Vakfı tarafından düzenlenen bölgesel güvenlik forumunda konuşma yaptı. Eski Başbakan konuşmasında, Tayvan’ı Çin askeri baskısına karşı savunmak için Japonya ve ABD’nin “güçlü caydırıcılık” sağlaması gerektiğini vurguladı.
Çin ziyarete tepki gösterdi.
Çin’in kendi topraklarının bir parçası olarak savunduğu Tayvan, Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurulduğu 1949’dan beri fiilen bağımsızlığını yaşıyor. Anakara Çin ile Tayvan arasındaki iç savaşın ardından ortaya çıkan ayrılık hala devam ediyor.
Pekin, “Tek Çin” unsuruna vurgu yaparak Tayvan’ın dünya ülkeleriyle bağımsız diplomatik ilişkilerine, Birleşmiş Milletler ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor ve onu tanıyan ülkelerin Tayvan ile diplomatik ilişkilerini kesmesini şart koşuyor.