Sağlık ve Yapay Zeka Temalı “IoTHIC 2023” Konferansı Haliç Üniversitesi’nde Gerçekleştirildi!
IoT ve Sağlık Teknolojileri, Biyomedikal Mühendisliği, Sağlık Hizmetleri ve ilgili alanlarda disiplinli fikirlerin üretilmesi için uygun bir platform oluşturmayı amaçlayan IoTIC 2023 Konferansı, Haliç Üniversitesi ev sahipliğinde üniversitenin 5. Levent Kampüsü’nde gerçekleştirildi.
Teknoloji, sağlık ve bilimsel konulardaki akademik toplantılara önem verilmesi Haliç Üniversitesisağlık hizmetlerinin Nesnelerin İnterneti (IoT) ile birleştirilmesi ve bu tıbbi hizmetlerle yaşam kalitesinin artırılması konusunu ele alıyor. “İoTHIC” Geçtiğimiz yıl konferansını ilk kez düzenleyerek önemli bir unsur kattı. Üniversite bu yıl da konferansa ev sahipliği yaptı. “IoTHIC 2023”bu alanda Evrensel bilim çalışmalarına önemli bir katkı daha yaparak dikkat çekti. BIoT ve sağlık hizmetlerine ilişkin en yeni ve geleceğe yönelik perspektifleri sunmak ve tartışmak için bir forum sağlamayı hedefliyoruz “IoTHIC 2023” Haliç Üniversitesi Mühendislik FakültesiÇalışmalarıyla uluslararası akademik dünyadan değerli bilim insanlarını 20-21 Ekim tarihlerinde üniversitenin 5. Levent’teki “Hepsi Bir Arada” konseptli yerleşkesinde bir araya getirdi.
Konferansta Türkiye, ABD ve İtalya’dan uzman konuşmacılar yer aldı; Çin, Hindistan, İran, Irak, Filistin, Mısır, Tayvan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bangladeş gibi ülkelerden üst düzey akademisyenler ve bilim insanları katıldı. 2 gün süren “IoTHIC 2023” konferansında alanlarında saygın tıp doktorları ve mühendisler davetli konuşmacı olarak konferansa katkıda bulundular.
“IoTHIC 2023” konferansında konuşan Haliç Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Salaheddine Bendek, konusu ve kapsamı itibariyle ilk ve tek olan bu toplantıya bir kez daha imza atmaktan mutluluk duyduklarını belirtti. Bendek, “Bu konferansın amacı, alanında uzman ve yenilikçi çözümler üreten bilim insanlarını bir araya getirerek sinerji yaratmak ve bu sayede yeni bilimsel çözümler bulmak için uygun ortamı sağlamaktır.” söz konusu. Haliç Üniversitesi’nin sunduğu fırsatlarla oluşacak yeni işbirliklerinin gelecekte hem Türkiye’de hem de Dünya’da değerli yansımalar sağlayacağını vurgulayan Prof. Haliç Üniversitesi Mühendislik Fakültesi olarak “IoTHIC” konferansının kazanımlarını pekiştirmek, yaygınlaştırmak ve artırmak için çalışmalara devam edeceklerini söyledi. “IoTHIC 2023” konferansının, IoT ile sağlık teknolojileri, biyomedikal mühendisliği ve sağlık hizmetleri gibi alanların birbiriyle ilişkisini artırmak için oluşturulacak bir platforma öncülük etmeyi amaçladığını vurgulayan Prof. Bendek sözlerini şöyle sürdürdü: ”Konferans, bilim dünyasının saygın yayınevi Springer’ın işbirliğiyle düzenleniyor. Sunulan bildiriler Springer’in “Engineering Cyber-Physical Systems and Critical Infrastructures” başlıklı bildiri kitabında yayınlanacaktır. “Bu yayınlar, konferansın görünürlüğü ve sürdürülebilirliği açısından uluslararası anlamda önemli bir fayda sağlıyor.”
Güçlü akademik kadrosu ve nitelikli eğitiminin yanı sıra uluslararası işbirlikleri ve küresel ağ fırsatları sunan Haliç Üniversitesi’nin bu yıl ikincisini düzenlediği IoTHIC 2023 konferansı ile; Alanında uzman ve yenilikçi çözümler üreten bilim insanları bir araya gelerek bu alanda yeni işbirliklerinin gelecekte hem ülkemizde hem de dünyada değerli yansımalarını almasını sağladı. Konferansın önümüzdeki yıllarda da gerçekleştirileceği ve bu misyonun pekiştirilmesi ve yaygınlaştırılması için gerekli tüm çalışmaların bugünden planlanmasının önemli olduğu vurgulandı. Uluslararası akademik ortaklıkla gerçekleştirilen “IoTHIC 2023” konferansında, IoT ile sağlık teknolojileri, biyomedikal mühendisliği ve sağlık hizmetleri gibi alanlar arasındaki bağlantıyı artırmak için oluşturulacak bir platforma öncülük edilmesi hedeflendi. Konferanstaki paralel oturumlarda, başta yaşlılar ve kronik hastalığı olan hastalar olmak üzere uzun süreli denetime ihtiyaç duyan bireyler için önemli bir yere sahip olan IoT konusu detaylı olarak ele alındı. Yapay zekanın biyomedikal nesnelerin interneti (BIoT) ile ilgili verileri analiz etmek için de kullanılabileceği kaydedildi. Yapay zekanın hekim ve mühendislere katkılarının da tartışıldığı konferans, BIoT ve sağlık hizmetlerine ilişkin en güncel bilgilerin ve geleceğe ışık tutacak perspektiflerin anlatılıp tartışılacağı bir forum oluşturdu.
Haliç Üniversitesi’nin dünyada bir ilk olan konferansında; IoT tabanlı sağlık sistemlerinde yapay zeka, biyomedikal sinyal ve görüntü işleme, sağlık ve medikal sistemler için bulut bilişim, akıllı cerrahi ve medikal robotlar, hastane ve kliniklerde veri analizi için makine toplama, halk sağlığına yönelik sağlık göstergeleri ve optimizasyon algoritmaları, sağlık uygulamaları akıllı telefonların kullanımı, kablosuz sensör ve vücut alanı ağları, IoT tabanlı akıllı sağlık uygulamalarında insan faktörü, sağlıkta güvenlik, adli tıpta nesnelerin hapsedilmesi ve interneti, ulaşım kazaları ve yaralanmalarında makine toplama, IoT kullanan küresel sağlık uygulamaları, ulaşım ve sağlık Ambulans hizmetleri, nüfus taraması ve hastalıkların önlenmesinde standartlar. IoT, sosyal ve işbirlikçi sağlık uygulamaları, teletıp ve uzaktan izleme uygulamaları, refah, ruh sağlığı ve sağlıklı yaşam tarzı, sağlık sistemlerinde IoT cihazları için güç verimliliği gibi alanlarda önemli akademik tartışmalar ve sunumlar gerçekleştirildi. “IoTHIC 2023” kongresi, çağdaş tıp ve mühendislik alanlarına değerli katkılar sağlayacağı gerekçesiyle akademik camia tarafından devam ettirilmesi gereken öncü bir bilimsel toplantı olarak değerlendirildi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı